Tuesday, 28 November 2017

School Holiday

Cuti sekolah... imbas zaman cuti sekolah sy... pagi2 ngaji quran dgn tokwan. ngaji sampai letih. abis ngaji quran... abah paksa tarik pelepah kelapa. ye laa... sbb sy tinggal di kebun kelapa. kelapa pun penah hempap bahu sy tau. tp masih selamat. lesai kumpul pelepah kelapa... punggah kayu api. hingga penuh stok. lesai tu... pegi belah kelapa... jemur. sy mahir membelah kelapa. sekali libas.. pecah sama rata!. lepas jemur... ptg.. pegi telangkup kan kelapa tu... sesekali buat jerat biawak. kadang2... pasang getah buatan sendiri ( minyak itam motor + getah asli).. tahan burung.. sesekali masuk dlm telaga.. mandi. ada musimnya... bakar bijik gajus dlm kuali buruk... meletop2... proses nak bakar butir ketereh lama... mula2 kena kumpul bijik2nya.. nak cepat.. panjat kat atas pokok.. pulas yg bersama buahnya... lepas kumpul.. bila dah byk.. kena jemur. untuk dpt byk.. kena tour kampung.... tp kt umah sy ada 3 pokok gajus seingat sy skrg semua dh tebang!. tiada lagi anak2 sedara yg bakar butir ketereh. skrg beli yg siap di pengkalan kubor!. tk perlu susah2. . nak meletop. bila dh jemur... cari geng... biasa adik2 kami dh geng. cari kuali buruk. buat tunku 3 tapak... guna batu bata. amik kira dgn jarak nk masukkan api. biasa guna daun2 nyor.. jalin bagi besar... bakar.. api semacam terbakar org goreng cha kueh tiyau kerang!..... bila dh ampir masak... sediakan pasir.. untuk padamkan api... bila sejuk.. dah ampir proses akhir. ketuk dgn batu... siap.- sedia dimakan! petang.. ikut abah lagi.. gi tolong punggah rumput yg dicerut.... masa2 tu sempat mengail ikan puyu. ikan haruan. guna umpan cacing.. yg sy korek kat kolah umah tokwan. ... setiap kali masuk kolah mandi.. setiap kali tu kena marah... tp bgtau tokwan... basuh kolah... hijau berlumut sgttt. .... nk komersial sket... paksa abah bg upah.. sbb basuh jamban sekolah depan umah. 1 jamban 50sen. ... dan kalau musim banjir... lagi best... mandi dr pagi sampai petang... abah bg pelampung treller... sbb tk reti2 berenang.... cuti sekolah abah tk penah bawa kami ke mana2. masa tu kami pun tak terpikir. ... itulah rutin.. terima kasih abah.. sbb paksa mengaji quran.. hehehe. ku sangka masa tu abah penjahat. tp abah sayang aku.!. wahhh.

Byk lagi kenangan yang saya lalui.
Sekarang dah lain. Bila tiba cuti sekolah.. mak ayah antar pegi camp! Kami masa tu bina camp sendiri. Hahhaha. Indahnya zaman kanak2. Diriku yang berani. Diriku yang yakin. Diriku yang bersemangat!

Tuesday, 7 November 2017

The Opportunity!

“I am the greatest at what I do,” “There is nothing that I can’t do when I fully commit myself,” and “There is nothing ordinary about me. I am a champion.” 

Sunday, 5 November 2017

Super Money

APA YG PENTING SEORANG TRADERS KENA TAHU SEPANJANG TRADING?
.

1. Indeks KLCI , ini adalah kerana indeks menunjukkan sentimen market secara keseluruhan. Jika indeks drop bawah support sentimen boleh menjadi negatif (bearish) di mana rata2 traders berjaga2 dan ready utk selamatkan modal.
.

2. Sektorial - kenapa nak tgk sektorial, ini adalah kerana setiap sektor ada kitaran pergerakan nya, tidak akan berlaku semua sektor bergerak serentak, yg selalunya berlaku adalah 1-2 sektor yg aktif dalam satu2 masa dalam beberapa ketika, kemudian bila dah habis fasa aktif akan jadi tak aktif dan sektor lain pula jadi aktif.
.

3. Pergerakan harga dan volum. Ini adalah komponen utama dalam chart yg anda kena faham.
.

4. Trend semasa - harga bergerak dalam trend, seboleh2nya jgn berlawanan dgn trend kerana anda hanyalah secebis kecil butir2 pasir sahaja dalam market berbanding keseluruhan market.
.

5. ilmu asas saham. Jangan mula melabur, trade atau beli dan jual apa2 kounter dalam pasaran saham selagi mana anda sendiri (diri anda sendiri) belum tahu asas ilmu saham kerana tidak kira byk modal pun boleh hilang sekelip mata tanpa ilmu dan teknik yg betul.
.

6. Cara baca platform, kenapa platform penting? kerana di situlah tempat anda nak masukkan modal anda , nak keluarkan balik modal anda, nak tekan butang buy, nak tekan butang sell, nak tgk pergerakan kounter2 yg aktif , nak tgk kounter2 berpotensi atau tak dan sebagainya. Kena belajar cara baca maklumat kat platform.

Tuesday, 31 October 2017

Doa Ajaib

Bismillah

Doa Orang Tua Agar Anak Menjadi Sholeh Dan Sholehah

1. Doa Nabi Zakaria

رَبِّ هَبۡ لِي مِن لَّدُنكَ ذُرِّيَّةٗ طَيِّبَةًۖ إِنَّكَ سَمِيعُ ٱلدُّعَآءِ

(Robbiy habliy mil ladunka dzurriyyatan thoyyibatan innaka sami’ud du’a’)

“Ya Tuhanku, berilah aku dari sisi Engkau seorang anak yang baik. Sesungguhnya Engkau Maha Pendengar doa" (Qs.ali-imran : 38)

2. Doa Nabi Ibrahim

رَبِّ ٱجۡعَلۡنِي مُقِيمَ ٱلصَّلَوٰةِ وَمِن ذُرِّيَّتِيۚ رَبَّنَا وَتَقَبَّلۡ دُعَآءِ

(Robbij’alniy muqimash sholati wa min dzurriyyati robbana wa taqobbal du’a’)

“Ya Tuhanku, jadikanlah aku dan anak cucuku orang-orang yang tetap mendirikan shalat, ya Tuhan kami, perkenankanlah doaku" (Qs.Ibrahim : 40)

3. Doa Agar Anak Beriman Dan Bertakwa

رَبَّنَا هَبۡ لَنَا مِنۡ أَزۡوَٰجِنَا وَذُرِّيَّٰتِنَا قُرَّةَ أَعۡيُنٖ وَٱجۡعَلۡنَا لِلۡمُتَّقِينَ إِمَامًا

(Robbana hablana min azwajina wa dzurriyyatina qurrota a’yun waj ‘alna lil muttaqiina imama)

“Ya Tuhan kami, anugrahkanlah kepada kami isteri-isteri kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertakwa" (Qs.al-Furqon : 74)

4. Doa Agar Anak Menjadi Sholeh Dan Sholehah

اَللَّهُمَّ اجْعَلْ أَوْلَادَنَا أَوْلَادًا صَالِحِيْنَ حَافِظِيْنَ لِلْقُرْآنِ وَالسُّنَّةِ فُقَهَاءَ فِى الدِّيْنِ مُبَارَكًا حَيَاتُهُمْ فِى الدُّنْيَا وَاْلآخِرَةِ

(Allahummaj ‘al awladana awladan sholihiin haafizhiina lil qur’ani wa sunnati fuqoha fid diin mubarokan hayatuhum fid dun-ya wal akhirah)

“Ya Allah, jadikanlah anak-anak kami anak yang sholih sholihah, orang-orang yang hafal Al-Qur’an dan Sunnah, orang-orang yang faham dalam agama dibarokahi kehidupan mereka didunia dan di akhirat”

5. Doa Agar Anak Berbakti Kepada Orang Tua

اَللَّهُمَّ بَارِكْ لِي فِي أَوْلَادِي وَلَا تَضُرَّهُمْ وَوَفِّقْهُمْ لِطَاعَتِكَ وَارْزُقْنِي بِرَّهُمْ

(Allahumma barikliy fii awladiy, wa la tadhurruhum, wa waf fiqhum li tho’atik, war zuqniy birrohum)

“Ya Allah berilah barokah untuk hamba pada anak-anak hamba, janganlah Engkau timpakan mara bahaya kepada mereka, berilah mereka taufik untuk taat kepadaMu dan karuniakanlah hamba rejeki berupa bakti mereka”.

6. Doa Agar Anak Menjadi Pintar

اَللَّهُمَّ امْلَأْ قُلُوْبَ أَوْلَادِنَا نُوْرًا وَحِكْمَةً وَأَهْلِهِمْ لِقَبُوْلِ نِعْمَةٍ وَاَصْلِحْهُمْ وَاَصْلِحْ بِهِمُ الْأُمَّةَ

(Allaahummam-la’ quluuba aulaadinaa nuuron wa hik-matan wa ahlihim liqobuuli ni’matin wa ashlih-hum wa ashlih bihimul ummah)

“Ya Allah, penuhilah hati anak-anak kami dengan cahaya dan hikmah, dan jadikan mereka hamba-hamba-Mu yang pantas menerima nikmat, dan perbaikilah diri mereka dan perbaiki pula umat ini melalui mereka.”

7. Doa Agar Anak Memiliki Pemahaman Agama Yang Benar

اَللَّهُمَّ فَقِّهْهُ فِى الدِّيْنِ وَعَلِّمْهُ التَّأْوِيْلَ

(Allahumma faqqih hu fid diini wa ‘allimhut ta’wiila)

“Ya Allah, berikanlah kefahaman baginya dalam urusan agama, dan ajarkanlah dia ta’wil (tafsir ayat-ayat al-Qur’an)" (HR.Bukhari)

8. Doa Agar Anak Sehat, Cerdas Dan Bermanfaat Ilmunya

اَللَّهُمَّ اجْعَلْهُ صَحِيْحًا كَامِلاً وَعَاقِلًا حَاذِقًا وَعَالِمًا عَامِلًا

(Allahummaj’alhu shohiihan kaamilan, wa ‘aqilan haadziqon, wa ‘aaliman ‘amilan)

“Ya Allah, jadikanlah ia anak yang sehat sempurna, berakal cerdas, dan berilmu lagi beramal"

9. Doa Agar Anak Diberikan Perlindungan Oleh Allah Swt

أُعِيْذُهُ بِكَلِمَاتِ اللَّهِ التَّامَّةِ مِنْ كُلِّ شَيْطَانٍ وَهَامَّةٍ وَمِنْ كُلِّ عَيْنٍ لَامَّةٍ

(U’iidzu hu bikalimaatillahit taammati min kulli syaithoniw wahaammatiw wamin kulli ‘ainil laammah)

“Aku memohon perlindungan baginya (sebut nama anak) dengan kalimat-kalimat Allah yang sempurna, dari semua godaan setan dan binatang pengganggu serta dari pandangan mata buruk". (HR. Abu Daud 3371, dan dishahihkan al-Albani, diriwayatkan pula oleh Bukhari dan Tirmidzi)
*Doa ini adalah doa yang pernah Rosulullah gunakan untuk mendoakan cucuknya Hasan dan Husein

10. Doa Agar Anak Mendapat Keberkahan

اللَّهُمَّ أَصْلِحْ لَنَا فِي أَئِمَّتِنَا وَجَمَاعَتِنَا وَأَهْلِنَا وَأَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا وَأَمْوَالِنَا وَفِيمَا رَزَقْتَنَا وَبَارِكْ لَنَا فِيهِمْ فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ

(Allahumma ashlih lana fi aimmatina wa jamaa’atina wa ahlina wadzurriyyatina wa amwaalina wafiimaa razaqtana wa baariklana fiihim fid dunya wal aakhiroh)

“Ya Alloh perbaikilah untuk kami di dalam imam-imam kami, jama’ah kami, keluarga kami, istri-istri kami, anak-anak turun kami, harta-harta kami dan di dalam apa-apa (rizqi) yang engkau berikan kepada kami dan berilah kami kebarokahan dalam urusan mereka di dunia dan akhirat

Wednesday, 16 August 2017

Believe in Yourself

Believe in yourself the way that I do
for believing will help make wishes come true.
Believe in yourself and reach for the stars,
believe in yourself and you're bound to go far.

Believe, Believe, Believe in yourself.
Believe in yourself, the way that I do,
for believing will help make wishes come true.

I believe there are miracles that happen each day,
I believe there are angels who are coming your way.
I believe, believe in yourself.

Believe in yourself, the way that I do
for believing will help make, wishes come true.
Believe in yourself and reach for the stars
believe in yourself and you're bound to go far.

Believe, believe, believe in yourself.
Believe in yourself, the way that I do.
For believing will help make, wishes come true.
Believe in yourself.

Reach for the stars.
Believe in yourself
And you're bound to go far.
Believe in yourself.

Sunday, 13 August 2017

The Journey

“Jangan cintai orang yang tidak m'cintai Allah. Kalau Allah saja ia tinggalkan, apalagi kamu”
- (Imam Asy-Syafi'i)

Hello World

I love myself.